Сладкарски принтер

Сладкарски принтер

25 юли 2023

  Сладкарски принтер – какво представлява? От къде можем да си го купим? Как се настройва за работа? Какви консумативи да ползваме? Предимства и недостатъци? Как се подържа?

 

Ако отговорите на тези въпроси ви вълнуват, значи написаното в редовете по-долу е за вас!

 

  Сладкарски принтер – какво представлява?

 

 На Европейския пазара има доста и различни видове принтери за храни – професионални сладкарски принтери, 3D принтер за храни, принтер за шоколадови форми и др. Цените на тези помощници варират от 200 $ до 5000 $. Обикновено те се използват в производствени фабрики, промишлено производство или големи сладкарски вериги. В редовете по долу няма да говорим за тях.

 

  От къде можем да си го купим?

 

 Най-често използваните принтери у нас са  Canon и Epson. Това са обикновени мастиленоструйни принтери приспособени за хранителни цели. Такъв тип принтери могат да се закупят свободно от търговската мрежа у нас. Ако се колебаете в избора си ние горещо Ви препоръчваме да изберете принтер Canon - серия “G”. Дюзите са по-широки, разстоянието между барабана и ролките позволява преминаването на по-дебел лист хартия. Опита ни до момента показва, че това са най-сполучливите принтери, които могат да бъдат приспособени за сладкарски цели. 

 

  Как се настройва за работа?

 

 За вкарването на принтера в експлоатация правите първоначална настройка, като следвате стъпките от страницата  на производителя. Повече информация относно настройване на  Canon - серия “G”  тук  - https://ij.manual.canon/ij/webmanual/WebPortal/PTL/ptl-select.html?lng=en&type=setup&area=eu 

 

 Спазвайте инструкциите на производителя, няма нищо сложно. Пуснете тестова страница, сравнете принтираният лист с това, което Ви излиза на екрана и ако всичко е ОК – имате сладкарски принтер!

 

 Настройките за печат, които Ви предлагаме са стандартни. След като започнете да принтирате може да се изпробват различни настройки с цел най-добро качество на печат.

 

настройки печат

 

 Ако не използвате принтера ежедневно препоръчваме да пускате тестова страница всяка седмица, за да предпазите печатащата глава от изсъхване.

 

   Какви консумативи да ползваме?

 

  Принтер, ползван за сладкарски цели, НЕ се пълни с оригиналните мастила на производителя! Те са канцерогенни! Принтера Ви трябва да е зареден с ядивни мастила.

 

 Ние от Boichka.bg Ви предлагаме висококачествени консумативи за сладкарски принтери - различни видове ядлива хартия и мастила.

 

 Мастила за сладкарски принтер може да откриете на следния линк   https://boichka.bg/komplekt-iadivni-mastila-za-printeri-canon-ml.html . Пълните мастилата в резервоарите съгласно маркировката на принтера (отнема 4-5 минути за всички четири цвята).

ядивни мастила за принтер

 

 Висококачествена и професионална фонданова или вафлена хартия за Вашия принтер  може да изберете от следния линк https://boichka.bg/konsumativi-za-printer.html.    

 

фонданова халтия

 

 Горещо Ви препоръчваме да залагате на качествени и професионални продукти. Както знаете по-евтиното понякога излиза скъпо, затова не правете компромис.

 

 На пазара има богат асортимент от консумативи за сладкарски принтер, избора е Ваш!

 

усмивка

  Предимства и недостатъци на сладкарския принтер?

 

 Най-голямото предимство е, че не зависите от нищо и никой – при поръчка към Вас за торта, бисквитки или др. можете с малко фантазия и минимум компютърни умения да имате принт на каквато и да е тема.  Спестявате ценно време и пари за куриерски услуги. При печат може да видите на момента качеството на принта и дали цветовете са реални. Не на последно място е и факта, че при промяна на поръчка към Вас в последния момент, може да реагирате.

 

  Недостатък на това да имате собствен сладкарски принтер е, че трябва да отделяте време за поддръжката му. Колкото повече печатате, толкова по-често ще се налага да го почиствате.

 

   Как се подържа?

 

 И така, вече имате настроен сладкарски принтер, зареден с ядивни мастила и ядивна хартия за печат. Печатате всеки ден, но се появяват първите „проблеми“. Принтера ви не иска да взима хартията? Оставя черни черти по листа?

Стигаме до момента на поддръжката, която се разделя най-общо на две части, а имено софтуерно и хардуерно почистване.  

 Хардуерно правете ревизия дали няма останали парчета хартия вътре в принтера, пригответе си пинсета.

 Софтуерно трябва да правите три неща, веднъж на няколко дни:

  • Почистване
  • Почистване на ролките
  • Почистване на долната пластина

При почистване на долната пластина напръскайте листа (обикновена хартия, не ядлива) с малко спирт.

 

 

почистване

        

    Това са основните неща, които трябва да знаете преди покупката на принтер, който да използвате за сладкарски цели. В процесът на работа всеки стига до свои малки хитрини, които помагат за качествен резултат, можете да ги споделите с нас като коментар под тази статия.

 


Колко фондан ми е нужен за да покрия торта? Какъв фондан да избера? Как се съхранява фондан? Как се работи с фондан?

прочети още

Сладкарска гел боя? Прахообразен оцветител? Дъстове, глитери, течни металици? Какво представляват и каква е разликата между тях?

прочети още

Знаете ли какво представляват “Е-тата”? Какви видове от тях познавате? Защо хората се страхуват от „Е-тата в храната“? Възможно ли е приготвянето на храни без Е-та?

прочети още