• Начало »
  • Новини »
  • Сладкарски бои и оцветители - видове и съвети за използването им

Сладкарски бои и оцветители - видове и съвети за използването им

5 юли 2021
Сладкарски бои и оцветители - видове и съвети за използването им

Какво представляват сладкарските бои? Защо има толкова много видове и каква е разликата между тях? Как да изберем най-подходящият продукт за нашите десерти? В редовете по-долу ще се опитаме да дадем кратки и ясни отговори на тези въпроси и съвети за използването на така наречените сладкарски оцветители.

  1. Сладкарска боя на прах – Една от най-разпространените сладкарски бои е тази на прах. Може да я откриете на рафтовете в по-големите супермаркети или в специализираните сладкарски магазини. Самата боя представлява чист синтетичен оцветител, който е подходящ за рецепти, чувствителни към течности (например за направата на цветен захарен памук и др.). Ако имате нужда от концентриран прахообразен оцветител може да разгледате тук - https://boichka.bg/kontzentrirani-prahoobrazni-otzvetiteli.html 
  2. Сладкарска гел боя - с нея може да се придава от лек нюанс до наситен цвят. При употреба за първи път на сладкарска гел боя вземете съвсем малко количество, разбъркайте добре и при необходимост продължете да добавяте до постигане на желаната цветова наситеност. Сладкарската гел боя е подходяща за оцветяване на айсинг, кремове, фондан и др. Богато разнообразие от концентрирани гелови оцветители може да откриете тук- https://boichka.bg/kontzentrirani-gelovi-otzvetiteli.html
  3. Боя за шоколад (или т.нар. маслоразтворими оцветители) - тази сладкарска боя ще откриете само в специализираните сладкарски магазини. Маслоразтворимите оцветители са особено подходящи за оцветяване на шоколад, какаово масло, маслен крем, сметана и други продукти на маслена основа. Добавят се директно към продукта за оцветяване. Изберете от десет основни цвята маслена боя тук - https://boichka.bg/masloraztvorimi-otzvetiteli.html
  4. Бои за въздушна четка (Airbrush) - боите от този вид се използват предимно от професионалисти сладкари и декоратори с т.нар. аерограф. С негова помощ бързо и лесно може да оцветите изделието, независимо от вида - от малка  фигурка до големи торти. Разбира се, ако ви трябва течна сладкарска боя, за да оцветите печиво или десерт, може да я използвате без въздушна четка, като директно добавите малко количество от нея в избрания продукт за оцветяване. Заради течната си консистенция е изключително лесна за употреба и предпочитана в определени случаи, дори от непрофесионалисти. Бои от този вид може да намерите тук - https://boichka.bg/boi-za-vazdushna-chetka-airbrush-.html
  5. Дъстови оцветители - най-просто казано това е прахообразен оцветител, който се използва за придаване на нюанс. Самите дъстови оцветители се използват основно в декорацията и финалният завършек на торти и други десерти. С тези бои може да рисувате директно върху захарно тесто, фонданови плаки и др. Използват се основно от професионалисти сладкари. Богато разнообразие от дъстови бои може да откриете тук - https://boichka.bg/dastovi-otzvetiteli.html
  6. Дъстови металици - представляват прахообразна металическа боя за храни и декорация на торти. Използват се, за да придадат по-бляскав вид на бутикови десерти. Тази сладкарска боя ще откриете само в специализираните сладкарски магазини и на https://boichka.bg/dastovi-metalitzi.html  
  7. Течни металици за въздушна четка (Аirbrush)представлява течна металическа боя за храни и декорация на торти, специално разработена за система Airbrush. Тази сладкарска боя ще откриете само в специализираните сладкарски магазини и на https://boichka.bg/techni-metalitzi-za-vazdushna-chetka-airbrush-.html
  8. Сладкарски глитери за декорация – най-просто казано това са лъскави брокатени частици, които се използват само за декорация в сладкарството. Придават блясък и усещане за лукс на всеки десерт. Ако сте професионален сладкар и търсите глитери вижте тук - https://boichka.bg/gliteri-za-dekoratziia.html
Какво представляват "Е-тата" в хранителните продукти?

Знаете ли какво представляват “Е-тата”? Какви видове от тях познавате? Защо хората се страхуват от „Е-тата в храната“? Възможно ли е приготвянето на храни без Е-та?

прочети още