Колко фондан ми е нужен за да покрия торта?

Колко фондан ми е нужен за да покрия торта?

24 февруари 2024

Какво представлява фонданът за торти?

 

Фонданът е вид захарна маса, която се използва за покриване и украса на торти. Популярен сред професионални и хоби сладкари, защото предоставя много възможности за творчество и уникални дизайни. Фонданът има приятен ванилов аромат и сладък вкус. Предлага се в различни цветове, както и възможността бял фондан де се оцвети с гел боя.

 

 

Как се съхранява фондан?

 

Съхранявайте фондана на стайна температура, на сухо и проветриво място. Не поставяйте в хладилник или фризер. Дръжте го в плик или кутия с плътно затворен капак далеч от пряка слънчева светлина.

 

 

Как се работи с фондан?

 

За да „облечете“ торта с фондан, първо е необходимо да я измажете с маслен крем, който служи като „лепило“. Желателно е предварително измазаната торта да престои в хладилник за няколко часа или денонощие, за да „стегнат блатовете“ и да бъде по-стабилна при „обличането“. Преди разточването на фондана може да го затоплите леко в микровълнова фурна за 10 секунди, за да бъде по-мек. За по-лесно оформяне поръсете с пудра захар силиконовото килимче, върху което ще работите. Разточете фондана на тънък слой и положете внимателно върху тортата.

Идеалната дебелина на фондана за покриване е около 5 мм., ако е по-дебел, вероятността да се напука върху тортата заради собствената си тежест е голяма. За да изкарате въздуха и да загладите неравностите ще ви е необходима сладкарска шпатула.  Използвайте въртяща стойка за декориране на торти, това ще улесни работата ви доста.

След като тортата е покрита с фондан, можете да продължите да я декорирате по ваш вкус с различни цветя, фигурки, релефи и други декорации. Така ще бъде персонализирана и украсена според специфичната тема или събитие.

За да направите фигурки от фондан  добавете 2 с.л. тайлоза (към 500 гр фондан). Така получавате моделираща паста, която е по-удобна за оформяне. Фигурката съхне по-бързо и става по-твърда и стабилна върху тортата. Готовите фигурки или отделните им елементи залепете с помощта на сладкарско лепило и четка. 

 

 

Какъв готов фондан да изберем?

 

Ние от boichka.bg Ви предлагаме висококачествени захарни теста (Фондан) с марка Ovalette, Vizyon, Saracino, FunCakes. 

Подходящи както за обличане на торта, направа на фигурки, цветя, така и за декорация на бисквитки.

Лесни за употреба, с добра еластичност, бавно съхнещи.

Фондан Ovalette в набор от 18 цвята с нова формула БЕЗ Е171 (титаниев диоксид).

Фондан Vizyon в набор от 13 цвята. Сертифициран за вегани и по стандарт "Halal".

Фондан Saracino Pasta Top white в бял цвят, но без проблем може да бъде оцветен с гел бои.

Фондан FunCakes в набор от 17 цвята. Предлага се и в практични копмлекти с различни цветови гами.

Всички видове и цветове може да разгледате ТУК.

 

 

 

Колко фондан ми е нужен за да покрия торта?

 

Колко фондан ще ви е необходим за покриването на торта зависи от големината и формата й. В инфографиката по-долу може да видите описани форми, размери, брой парчета и необходимо количество фондан с което да облечете тортата. Посоченото количество е изчислено на база разточен фондан с приблизителна дебелина около 5-6 мм. Размер на едно парче торта 5х5 см

 


Сладкарски принтер – какво представлява? От къде можем да си го купим? Как се настройва за работа? Какви консумативи да ползваме? Предимства и недостатъци? Как се подържа? Ако отговорите на тези въпроси ви вълнуват, значи написаното в редовете по-долу е за вас!

прочети още

Сладкарска гел боя? Прахообразен оцветител? Дъстове, глитери, течни металици? Какво представляват и каква е разликата между тях?

прочети още

Знаете ли какво представляват “Е-тата”? Какви видове от тях познавате? Защо хората се страхуват от „Е-тата в храната“? Възможно ли е приготвянето на храни без Е-та?

прочети още