Какво представляват "Е-тата" в хранителните продукти?

Какво представляват "Е-тата" в хранителните продукти?

21 юни 2021

Всички знаем, че темата за хранителните добавки и техните странични ефекти е доста противоречива. В редовете по-долу нямаме за цел да Ви убеждаваме в ползите или вредите от тях. Общото мнение, е че са опасни, вредни и трябва да се избягват на всяка цена. А дали е така?

Какво представляват “Е-тата”?

Най-кратко казано „Е-тата“  са хранителни добавки, които имат за цел да удължат срока на годност, да подобрят цвета и вкуса на продукта, да регулират киселинността, да подпомогнат запазването на храните.

"Е"-добавките с номер след това, са изследвани от Европейската агенция за безопасност на храните и респективно биват разрешени или забранени за употреба в Европейския съюз (ЕС). Добавките не представляват риск за здравето на хората при условие, че се спазва така наречената допустима дневна доза (ДДД) за съответното вещество.

Използването им е оправдано, само когато е повлияно от технологична необходимост при производството, обработката, опаковането, транспорта или съхранението.

Кои са основните видове “Е-та”?

E100 - E199 (ОЦВЕТИТЕЛИ) Подобряват цвета на продукта. Влагат се в сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладоледи.

Е101 - Е109 – жълти оцветители

Е110 – Е119 – оцветители в оранжево

Е120 – Е129 – червени оцветители

Е130 – Е139 – оцветители в синьо и виолетово

Е140 – Е149 – зелени оцветители

Е150 – Е159 – оцветители в кафяво и черно

Е 160 – Е199 – други оцветители

 

E200-E299 (КОНСЕРВАНТИ) Стерилизиращи добавки, защитават продуктите от микроби и гъбички. Влагат се във всякакъв вид консервирани храни – компоти, сладка, сокове, консерви.

Е200 – Е209 – сорбати

Е210 – Е219 – бензоати

Е220 – Е229 – сулфити

Е230 – Е239 – феноли и формиати

Е240 – Е259 – нитрати

Е260 – Е269 – ацетати

Е270 – Е279 – лактати

Е280 – Е289 – пропионати

Е290 – Е299 – други

 

E300–E399 (АНТИОКСИДАНТИ, РЕГУЛАТОРИ НА КИСЕЛИННОСТТА) Предпазват продукта от промяна в цвета, сушене, гранясване. Влагат се в млечно-кисели продукти, подсладени фруктови млека, десерти, колбаси, краве масло, шоколад.

Е300 – Е305 – аскорбати

Е306 – Е309 – токофероли (Витамин Е)

Е310 – Е319 – галати и ериторбати

Е320 – Е329 – лактати

Е330 – Е339 – цитрати и тартарати

Е340 – Е349 – фосфати

Е350 – Е359 – малати и адипати

Е360 – Е369 – сукцинати и фумарати

Е370 – Е399 – други

 

E400–E499 (СГЪСТИТЕЛИ, СТАБИЛИЗАТОРИ, ЕМУГАТОРИ) Запазват необходимата консистенция на продукта, повишават вискозитета му. Влагат се в сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти.

 Е400 – Е409 – алгинати

 Е410 – Е419 – натурални (природни) гуми

Е420 – Е429 – други натурални агенти

Е430 – Е439 – полиокситенови съединения

Е440 – Е449 – натурални емулгатори

Е450 – Е459 – фосфати

Е460 – Е469 – целулозни съединения

Е470 – Е489 – мастни киселини и техни съединения

Е490 – Е499 – други

 

E500–E599 (РЕГУЛАТОРИ НА КИСЕЛИННОСТТА, ПРОТИВОВТВЪРДИТЕЛИ) Вещества, които променят или контролират киселинността или алкалността на храната. Поддържа хомогенност на консистенцията на продукта, да се предотврати разслояването му.

Е500 – Е509 – минерални киселини и основи

Е510 – Е519 – хлориди и сулфати

Е520 – Е529 – сулфати и хидроксиди

Е530 – Е549 – съединения на алкалните метали

Е550 – Е559 – силикати

Е570 – Е579 – стеарати и глюконати

Е580 – Е599 – други

 

E600–E699 (ПОДОБРИТЕЛИ НА ВКУСА) Дават на продуктите по-интензивен вкус и аромат.

Е620 – Е629 – глутамати

Е630 – Е639 – инозинати

Е640 – Е649 – други

 

E700–E799 (АНТИБИОТИЦИ) Нито една от тези добавки не е одобрена за използване в ЕС. За жалост обаче се добавят във храната за животни (за по-бърз растеж) и след това при тяхното консумиране от човека, те достигат и до неговия организъм.

 

E800–E899 (ГЛАЗИРАЩИ АГЕНТИ, РЕЗЕРВ)

E900–E999 (РАЗНИ) За предотвратяване на изсушаване на продукта. Голяма част от тази група не са разрешени за употреба в ЕС.

Е900 – Е909 – восъци

Е910 – Е919 – изкуствени глазури

Е920 – Е929 – подобрители

Е930 – Е949 – консервиращи (пакетиращи) газове

E950 - E969 – подсладители

Е990 – Е999 – пенители (пенообразуватели)

 

E1000–E1599 (ДРУГИ) Тази група обикновено не присъства в храните, използва се повече във фармацията.

 

Възможно ли е приготвянето на храни без влагането на добавки в тях?

Да, не всички индустриално приготвени храни се нуждаят от добавки. Дали  са необходими или не, зависи от производствения процес, завършен вид, необходимото съхранение, вида на опаковката и др. От друга страна си струва да отбележим, че много хранителни продукти съдържат естествено срещащи се вещества, които са разрешени като хранителни добавки.

Например, в ябълките могат да се намерят:

  • рибофлавин (E 101),
  • каротин (Е 160а),
  • антоцианини (E 163),
  • оцетна киселина (Е 260),
  • аскорбинова киселина (Е 300),
  • лимонена киселина (Е 330),
  • винена киселина ( Е 334),
  • янтарна киселина (Е 363),
  • глутаминова киселина (Е 620)
  • L-цистеин (E 920).

Има Е-та, които са признати за абсолютно безвредни, но в малки количества. Обаче, предозирането на дори най-полезната субстанция може да доведе до доста неприятни последици. Например дневната доза витамин С не трябва да надвишава 90 mg. Но в много сокове и нектари има до 40 мг аскорбинова киселина в 100 мл продукт, така че лесно може да се надвиши дневната доза.

Добре е да има умереност и баланс в консумацията на различните продукти. Четете етикета и правете информиран и разумен избор.

Ако статията ви е била от полза, ще се радваме да я харесате и споделите с приятелите си.

 

 


Колко фондан ми е нужен за да покрия торта? Какъв фондан да избера? Как се съхранява фондан? Как се работи с фондан?

прочети още

Сладкарски принтер – какво представлява? От къде можем да си го купим? Как се настройва за работа? Какви консумативи да ползваме? Предимства и недостатъци? Как се подържа? Ако отговорите на тези въпроси ви вълнуват, значи написаното в редовете по-долу е за вас!

прочети още

Сладкарска гел боя? Прахообразен оцветител? Дъстове, глитери, течни металици? Какво представляват и каква е разликата между тях?

прочети още