Какво представлява изомалт?
Изомалтът (Е953) е нискокалоричен въглехидрат, използван като натурален заместител на захарта. Той е сладък, бял кристален прах без мирис, лесно разтворим във вода. При температура над 40 градуса се топи, но не се напуква и не потъмнява, а остава прозрачен за разлика от обикновената захар. В 1гр. изомалт се съдържат 2,4 ккал.
За какво се използва изомалт?
Основното му приложение е в сладкарството. Използва се като подсладител, против слепване и кристализиране в бонбони, в производството на сокове, сладкарски изделия, различни декорации на торти, близалки с нетрадиционни форми, бонбони и други. В разтопен вариант се получава еластичен карамел, който лесно се моделира и не лепи по ръцете. Той не само поддържа придадената форма, но съхранява и обема.
Как се работи с изомалт?
В касерола се смесва 1 част вода (филтрирана или дестилирана) и 4 части изомалт. (Водата от чешмата ще боядиса изомалта в неприятен жълт или кафяв цвят)
Полезна информация за изомалт:
Съдържание: Подсладител Е953
Не е за директна консумация!