Изомалт - 1 кг

  • Марка: Wow cake
  • Кат. номер: 040108

Какво представлява изомалт?

Изомалтът (Е953) е нискокалоричен въглехидрат, използван като натурален заместител на захарта. Той е сладък, бял кристален прах без мирис, лесно разтворим във вода. При температура над 40 градуса се топи, но не се напуква и не потъмнява, а остава прозрачен за разлика от обикновената захар. В 1гр. изомалт се съдържат 2,4 ккал. 

За какво се използва изомалт? 

Основното му приложение е в сладкарството. Използва се като подсладител, против слепване и кристализиране в бонбони, в производството на сокове, сладкарски изделия, различни декорации на торти, близалки с нетрадиционни форми, бонбони и други. В разтопен вариант се получава еластичен карамел, който лесно се моделира и не лепи по ръцете. Той не само поддържа придадената форма, но съхранява и обема.

Как се работи с изомалт?

В касерола се смесва  1 част вода (филтрирана или дестилирана) и 4 части изомалт. (Водата от чешмата ще боядиса изомалта в неприятен жълт или кафяв цвят)

  • Получената смес се поставя на котлона и се държи там, докато кипне. Може да оцветите сместа с предпочитан от вас цвят, за да постигнете желания ефект. Не се тревожете ако сместа започне да прави балонче, това е често срещана изомалтова реакция към багрилата.
  • След като сместа достигне 167°С (можете да проверите със сладкарски термометър), съда се сваля от огъня. Необходимо е допълнително охлаждане, за да се спре термичния процес. 
  • За оформянето на вече разтопеният изомалт ще ви трябват латексови ръкавици, с които да предпазите ръцете си от изгаряне.

Полезна информация за изомалт:

  • Изомалтът има много ниска хигроскопичност, много по-ниска от тази на захарта.
  • Не абсорбира никаква влага на стайна температура и при високи нива на влажност.
  • Изомалтът допълнително увеличава срока на годност на изделията ви. 

 

Съдържание: Подсладител Е953

Не е за директна консумация!

20,40 лв.
Опции за покупка
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 20,40 лв.
Моля, изберете: