Глицеринът е универсален продукт, който прави роял айсинга по-мек, омекотява втвърден фондан или марципан и др. Той също така е съставен елемент при направа на домашен фондан.
Как да си направите домашен фондан?
Необходими съставки:
1 кг пудра захар
Пакетче желатин
50-60 мл вода
1 ч.л. глицерин
120 мл глюкоза
- Пресейте пудрата захар поне 2-3 пъти (за да се отстранят по едрите захарни частици, ако има такива).
- Затоплете глюкозата, след което я смесете с глицерина.
- Прибавете вече смесените глицерин и глюкоза към желатиновата смес и разбъркайте добре.
- Изсипете половината част от захарта в дълбок съд и оформете кладенче, в което прибавете желатиново-глюкозната смес. Бъркайте равномерно, докато се получи плътна и гладка консистенция.
Останалата част от пудрата захар се добавя постепенно с постоянно бъркане до получаване на лепнещо тесто.
- По желание може да оцветите полученото захарно тесто с гел боя. Асортимент от цветове може да намерите ТУК - https://boichka.bg/kontzentrirani-gelovi-otzvetiteli.html
Състав: емулгатор Е422
Производител: Слай комерс ООД