ФОНДАН

 

Какво представлява фонданът за торти?

Фонданът е вид захарна маса, която се използва за покриване и украса на торти. Популярен сред професионални и хоби сладкари, защото предоставя много възможности за творчество и уникални дизайни. Фонданът има приятен ванилов аромат и сладък вкус. Предлага се в различни цветове, както и възможността бял фондан де се оцвети с гел боя.

Как се съхранява фондан?

Съхранявайте фондана на стайна температура, на сухо и проветриво място. Не поставяйте в хладилник или фризер. Дръжте го в плик или кутия с плътно затворен капак далеч от пряка слънчева светлина.

Как се работи с фондан?

За да „облечете“ торта с фондан, първо е необходимо да я измажете с маслен крем, който служи като „лепило“. Желателно е предварително измазаната торта да престои в хладилник за няколко часа или денонощие, за да „стегнат блатовете“ и да бъде      по-стабилна при „обличането“. Преди разточването на фондана може да го затоплите леко в микровълнова фурна за 10 секунди, за да бъде по-мек. За по-лесно оформяне поръсете с пудра захар силиконовото килимче, върху което ще работите. Разточете фондана на тънък слой и положете внимателно върху тортата.

Идеалната дебелина на фондана за покриване е около 5 мм., ако е по-дебел, вероятността да се напука върху тортата заради собствената си тежест е голяма. За да изкарате въздуха и да загладите неравностите ще ви е необходима сладкарска шпатула.  Използвайте въртяща стойка за декориране на торти, това ще улесни работата ви доста.

След като тортата е покрита с фондан, можете да продължите да я декорирате по ваш вкус с различни цветя, фигурки, релефи и други декорации. Така ще бъде персонализирана и украсена според специфичната тема или събитие.

За да направите фигурки от фондан  добавете 2 с.л. тайлоза (към 500 гр фондан). Така получавате моделираща паста, която е по-удобна за оформяне. Фигурката съхне по-бързо и става по-твърда и стабилна върху тортата. Готовите фигурки или отделните им елементи залепете с помощта на сладкарско лепило и четка. 

Какъв готов фондан да изберем?

Ние от boichka.bg Ви предлагаме висококачествени захарни теста (Фондан) с марка Ovalette и Vizyon

Подходящи както за обличане на торта, направа на фигурки, цветя, така и за декорация на бисквитки.

Лесни за употреба, с добра еластичност, бавно съхнещи.

Фондан Ovalette в набор от 18 цвята с нова формула БЕЗ Е171 (титаниев диоксид).

Фондан Vizyon в набор от 13 цвята. Сертифициран за вегани и по стандарт "Halal".

Фондан Saracino Pasta Top white в бял цвят, но без проблем може да бъде оцветен с гел бои.

Фондан FunCakes в набор от 17 цвята. Предлага се и в практични копмлекти с различни цветови гами.

марки
Подреди по